Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Lär känna våra entreprenörer – Invisible People Contemporary Dance Company

Lär känna våra entreprenörer – Invisible People Contemporary Dance Company

Liv Aira driver Invisible People Contemporary Dance Company, ett produktionsbolag för dans och scenkonst.

Vad fick dig att vilja starta företag?

Norrbotten saknar en infrastruktur för dans. Det finns idag inget danskompani med statlig finansiering norr om Härnösand i Sverige. Tidigt upplevde jag att det saknas mycket kunskap om det professionella dansfältet i Norra Sverige. Det finns dessutom inget kompani sen tidigare som arbetar med samiska konstnärer och dans. Det fanns ett stort glapp i en profession jag ville arbeta med. Jag upptäckte att det fanns fler dansare från Sápmi som hade liknande önskan som jag; att få arbeta i ett samiskt danskompani. Jag har alltid varit den som tar tag i saker, så varför inte anta sig uppdraget att skapa möjligheter för mig och andra samiska dansare samt Norrbottens baserade dansare att faktiskt få jobba med sin profession? det vi är utbildade till, dansare och koreografer.

Det var under min Master i koreografi från ”Institute of the Arts” i Barcelona som jag blev mycket inspirerad av en av mina professorer. En relativt ung kvinna som tidigt hade skapat sitt egna kompani som idag är känt i hela Spanien och delar av världen. Hon sa till mig en dag; om jag kunde göra det så kan du. Efter detta gick jag som lärling i hennes kompani. Detta var väldigt inspirerande och jag insåg att jag hade blivit inbjuden i en värld som inte så många förstod eller visste om var möjlig. Jag kunde skapa mina egna arbetsmöjligheter precis vart jag ville. Jag förstod också att från och med nu kommer jag stå själv, få driva och dra, men detta kommer skapa jobb både för mig och kollegor med professionell dansutbildning.

Jag gör inte detta endast för att skapa arbetstillfällen, jag gör detta för Sápmi och för konsten i sig. Jag vill kunna erbjuda vuxna och barn en stund att fly iväg från rutin och vardag. Genom att erbjuda konstnärliga dansproduktioner, screendance m.m. hoppas jag på att kunna inspirera min publik, sprida en känslofylld upplevelse och vem vet, inspirera till kreativitet i deras liv. Jag vill inspirera Sápmi till att våga fortsätta leva sin kultur, uppmuntra till glädje och inte endast repetera historia genom ett relativt banbrytande konstnärsskap. Dans.

Beskriv med en mening vad ditt företag erbjuder.

Dans, film, kulturevenemang, undervisning, föreläsningar inspirerat av Sápmi; av samer, om Sápmi, till för alla.

Vilken utmaning vill du lösa för dina kunder?

Jag vill förenkla arrangörskapet för min kundkrets: Kulturarrangörer. Av denna anledning säljer och skapar mitt kompani inte endast scenkonst utan erbjuder hela paketet. Detta inkluderande utrustning av scenteknik och liknande tillhörande potentiella utmaningar för arrangören. Erbjuder även tilläggstjänster som undervisning som redan uppfyller till exempel skolans undervisningsmål. Mina tjänster blir ett enkelt sätt för dig som arrangör fullfölja dina verksamhetsmål.

Om du tar i från tårna, vad är ditt drömuppdrag?

Arrangörer över hela världen.

Vad är ditt företags varför, hur gör ni världen lite bättre?

Invisible People Contemporary Dance Company syftar till att synliggöra det strukturellt osynliggjorda: Sápmi. Detta genom dans och scenkonst. Kompaniet bidrar med glädje och kreativitet till våra kunders målgrupp. Mål är att utveckla den samiska kulturen och på så sätt levandegöra den, inspirera andra till att vilja göra liknande. Med respekt och kunskap för och om tradition och historia våga skapa nytt och kreativt. Vi vill med detta kompani bidra till psykiskt och fysisk hälsa, motverka rasism samt synliggöra Sápmi på ett kreativt och lustfyllt sätt.

Foto: Carl-Johan Utsi

Peppad på Go Business?

Go Business erbjuder två program för dig som driver eget och vill utvecklas som entreprenör. Hangout för dig som har ett nystartat företag och vill kickstarta din business. Inkubator för dig som har kommit en bit med ditt företagande och vill växla upp. I inkubatorprogrammet jobbar vi coacher nära tillsammans med dig för att du ska nå dina mål.

Aktuellt

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-07-02

Perspectives – Energiförsörjning för en hållbar utveckling

Perspectives är en årligt återkommande konferens- och eventserie vid Umeå universitet som utforskar olika perspektiv på aktuella ämnen. I år är temat: Naturresurserna och den hållbara utvecklingen. Umeå universitet arrangerar i samverk…..

2024-07-02

Lunchföreläsning: Hållbara drivmedel i norr och kopplingen till framtida energisystemet i Norrbotten

Energisystemets omställning för att möta den gröna industrialiseringens behov är en brinnande fråga. Tillgången till energi påverkar förutsättningarna för befintliga och kommande etableringar och det påverkar hela energiområdet – pr…

2024-06-17

Lunchföreläsning: Hur ser de kulturella och kreativa branschers fortsatta utveckling ut i Norrbotten?

Lunchföreläsning där vi presenterar resultaten från förstudien North Creative Nodes. Vi har undersökt hur de kulturella och kreativa branschers fortsatta utveckling ser ut i Norrbotten.